Dobrý den, vítáme Vás na našich stránkách!

Český antikvariát je internetový a zásilkový obchod.

Recepty

Velikonoce jsou za dveřmi, a proto jsme pro vás přichystali recept na mazanec podle našich babiček. Velikonoční mazanec patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva. Podle tradice se peče na Bílou sobotu, která nám má připomínat pomazání Kristova těla a jeho uložení do hrobu. Tradice pečení velikonočního mazance je tu s námi už velmi dlouho. Recepty se předávají z generace na generaci a ty nejstarší dochované pocházejí dokonce už z 16. století a některé prameny uvádí i 15. století.

Každé svátky i období mají své rituály a obyčeje, které lidé po stovky let dodržují. Velikonoce jsou za dveřmi a jedna z tradic, která se k nim váže je i pečení beránka, a proto vám dnes přinášíme náš recept jak si takového Velikonočního beránka upéct. Zkoušeli jsme různé recepty, ale nejvíce se nám osvědčil ten, který vám dnes představíme. Jde spíše o náročnější způsob přípravy, ale bohatě se to vrátí až vás vaši blízcí pochválí za dobrotu, kterou jste jim připravili.

Různé názvy, ale jedno z nejchutnějších cukroví. Všichni ho dobře známe. Naše babičky a maminky ho připravují každé Vánoce a všichni se na něj těšíme! Základem je nepečené těsto, ze kterého se udělá samotné tělo úlu a uvnitř překvapení v podobě máslového krému se špetkou rumu nebo vaječného koňaku.