Dobrý den, vítáme Vás na našich stránkách!

Český antikvariát je internetový a zásilkový obchod.

Recept na Vánočního kapra

Recept na Vánočního kapra

Vážení přátelé, nyní odložíme knížky, a protože je Štědrý den, pustíme se do vaření. Ke krásné vánoční tradici patří neodmyslitelně kapr a bramborový salát a mi si ho dnes připravíme.

Smažený kapr - suroviny:
sůl

3 ks vejce
2 hrnky strouhanka
1 ks citron
1 ks kapr
1 hrnek hladká mouka

Očištěnou a vykuchanou rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme na porce ve tvaru podkovy nebo pruhů. My dáváme přednost pruhům, jelikož je to mnohem lepší varianta. Můžeme tak eliminovat počet kostí na minimum. Kapra pokapeme citronovou šťávou a necháme pod potravinovou folií či v pekáči s poklicí odležet v lednici (alespoň hodinu, nejlépe přes noc). Osolíme a máme připraveno k obalování. Připravíme si tři talíře na přípravu trojobalu. Do jednoho nasypeme hladkou mouku, do druhého strouhanku a ve třetím vidličkou rozmícháme vejce. Každou předpřipravenou porci kapra položíme nejprve zlehka do mouky tak, aby byl pokryt celý povrch a pak z obou stran, přebytečnou mouku oklepeme.

Dalším krokem je rozšlehané vejce. V něm každý kousek pečlivě vykoupeme. Nakonec přemístíme do talíře se strouhankou, pečlivě každou stranu obtiskneme do strouhanky a přebytky lehce oklepneme. Odložíme na talíř a takto si připravíme všechny porce. Jakmile máme obaleny všechny porce kapra, připravíme si pánev na smažení. 

Do velké pánve, nejlépe s vyšším okrajem, nalijeme olej (nejlépe slunečnicový či řepkový), do výšky cca 2 cm ode dna a dáme rozpálit na plotnu sporáku. Řádně rozpálený olej můžeme otestovat koncem vařečky či vhozením drobku strouhanky. Pokud kolem dostatečně olej bublá, máme připraveno. Do rozpáleného oleje vložíme několik řízků tak, aby kolem sebe měly dostatek místa a snížíme teplotu téměř na polovinu. Řízky tedy smažíme pozvolna, dozlatova, z každé strany. Takto získáme rovnoměrně osmažené řízky. Kdybychom smažili velmi zprudka, na povrchu by byly již zlatavé, ale uvnitř syrové. Po usmažení skládáme smaženého kapra na talíř s papírovými ubrousky a přebytečný tuk odsajeme i shora. Co nejdříve po usmažení kapra servírujeme, nejlépe s bramborovým salátem či jinou oblíbenou přílohou. Doplníme měsíčkem citronu.

Bramborový salát - suroviny:
sůl

2 kg brambory
2 ks cibule
1 sklenice majonéza
2 lžíce plnotučná hořčice
3 ks vejce natvrdo
1 sklenice sterilovaná zelenina na salát
1 svazek petrželky

Ve vánoční ráno si uvaříme brambory ve slupce, vejce natvrdo a obojí necháme vychladnout. Po vychladnutí brambory a vejce oloupeme, nakrájíme na větší kostičky a vložíme do mísy. K bramborám a vejcím přidáme scezenou sterilovanou směs na salát, vložíme nadrobno nasekanou cibuli a petrželku, podle chuti osolíme, opepříme a přidáme trochu hořčice. Do základu na vánoční bramborový salát přidáme majonézu či jogurt,ale může být i kombinace obojího. Vše opatrně promícháme. Pokud je bramborový salát dostatečně ochucený, dáme ho do lednice odležet. K dokonalosti štědrovečerní večeře už zbývá jen přidat osmaženého kapra nebo řízek, vánoční bramborový salát ozdobit petrželkou a podáváme.

Přejeme Vám dobrou chuť a pozor na kosti!


Zdroj obrázku: Ludek, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons