Dobrý den, vítáme Vás na našich stránkách!

Český antikvariát je internetový a zásilkový obchod.

Vosí hnízda alias včelí úly

Vosí hnízda alias včelí úly

Různé názvy, ale jedno z nejchutnějších cukroví. Všichni ho dobře známe. Naše babičky a maminky ho připravují každé Vánoce a všichni se na něj těšíme! Základem je nepečené těsto, ze kterého se udělá samotné tělo úlu a uvnitř překvapení v podobě máslového krému se špetkou rumu nebo vaječného koňaku.

Ano, dnes jsme vyzkoušeli za vás několik receptů na včelí úly z kuchařek, které najdete v naší nabídce. Co tedy budeme potřebovat za suroviny?

Těsto na úly:
100 g
 máslo
150 g piškoty
110 g cukr moučka
110 g vlašké ořechy
3 polévkové lžíce rum alias Tuzemák (Božkov nebo Jindřichův Hradec)

Náplň - máslový krém:
50 g
 máslo
50 g cukr moučka
10 g vanilkový cukr
1 polévková lžíce rum (Božkov nebo Jindřichův Hradec)
2 polévkové lžíce vaječný koňak
1 žloutek

Postup:
Máslo vyndáme z lednice a necháme ho změknout cca 1 hodina. Mezi tím si na jemno umeleme vlašské ořechy a piškoty. U piškot bych se rád zastavil. Jistě si každý z nás pamatuje, že dříve prakticky každý používal léty prověřené piškoty Opávia. Bohužel poté, co jejich výroba byla přesunuta z České republiky, se kvalita zhoršila. Naštěstí jsme objevili náhradu, která se nám osvědčila a to jsou piškoty Biscuits.

Nyní zpět k přípravě. V míse smícháme vlašké ořechy a piškoty, přídáme moučkový cukr, rum a máslo. Vše pěkně prohněteme, nejlépe rukama - budeme mít dobrý pocit z vlastnoruční práce - a vypracujeme v hladké těsto. Pokud se těsto drobí a nechce se spojit můžeme přidat trochu mléka (1 nebo 2 polévkové lžíce), ale opravdu buďte opatrní, nechceme mít z těsta blátíčko. Nakonec z těsta upravíme kouli nebo váleček a zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v lednici do druhého dne.

Druhý den, než se pustíme do samotné výroby včelích úlů, si připravíme náplň. Opět necháme máslo změknout, bude se lépe vyšlehávat. Do misky vložíme všechny výše uvedené suroviny a vyšleháme v hladký krém.

Začneme tedy vyrábět včelí úly. Vytvoříme si malé kuličky podle velikosti formičky a lehce je obalíme v moučkovém cukru. Nezapomeňte je poté lehce oklepat, aby včelí úly nebyly přeslazené. Pak je vtlačíme je do formičky. My používáme dvoudílné otevírací formičky, jelikož se nám osvědčili, lépe se z nich úly vyklepnou. Ze spodní strany uděláme otvor např. rukojetí vařečky a do vzniklého otvoru vstříkneme náplň. Náplně dám trochu více, aby lehce vykukovala a nakonec přilepíme piškot kulatou stranou dovnitř.

K ulehčení práce můžeme použít "Stojánek na včelí úlky DELÍCIA" + "Formička na včelí úlky DELÍCIA" a ke vstřikování cukrářský pytlík s hubičkou. Tato kombinace se nám osvědčila.

Přejeme Vám dobrou chuť!